Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

23. ožujak – Svjetski meteorološki dan

Pod sloganom “Klima – putem znanja do djelovanja” ove se godine obilježava Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, a glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud pozvao je sve članice WMO-a, vlade i civilno društvo da razmjenjuju i primjenjuju saznanja o klimi kako bi mogli poduzeti mjere protiv klimatskih promjena te potaknuti održivi razvoj.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) od 1961. obilježava obljetnicu stupanja na snagu Konvencije o svom osnivanju – 23. ožujka 1950., čime pokazuje važnan doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi za sigurnosti i dobrobiti društva. Svake je godine proslava usredotočena na neku aktualnu temu, a za ovogodišnju “Klima – putem znanja do djelovanja”, Jarraud kaže da ne može biti aktualnija jer se međunarodna zajednica tijekom ove godine sprema donijeti ambiciozne odluke i poduzeti značajne mjere za suočavanje s klimatskim promjenama.

 

75b869cfa4ba2f8328aaa7ca741ec47a_header

 

Jedinstvena mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meterološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 milijuna znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata.  WMO je već 1975. izdao prvu znanstvenu objavu o promjenama ozonske ovojnice koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama.

Upravo su podaci iz mreža posebnih meteorološko-ekologijskih postaja za mjerenje ozona, stakleničkih plinova i aerosola omogućili WMO-u, u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća, uzbunjivanje svjetske javnosti o mogućim, umjetno izazvanim globalnim promjenama klime. Na poticaj Prve svjetske konferencije o klimi, održane 1976., tri godine kasnije ustanovljen je izvanredno važan Svjetski klimatski program.

Svjetska meteorološka organizacija, u suradnji s nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama, ima veliki udio u osiguranju hrane za svjetsko pučanstvo, kao i za zadovoljavanje zahtjeva za slatkom vodom kućanstava, poljodjelstva, industrije i drugog.

Hrvatska je od osnutka WMO-a surađivala s tom organizacijom, a nakon stjecanja samostalnosti i sama se učlanila u WMO u studenome 1992.

 

 

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.