Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Hrvatska bira predsjednicu ili predsjednika!

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je biračice i birače da izađu na izbore i glasuju.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je biračice i birače da izađu na izbore i glasuju.

Aktualni predsjednik ili prva predsjednica na čelu države, odlučit će danas nešto manje od 3,8 milijuna hrvatskih birača na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti. Birališta su otvorena u 7, zatvaraju se u 19 sati. 

Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu, traže aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović.

Svoje pravo birači će moći ostvariti na sveukupno 6352 biračka mjesta – u Hrvatskoj ih je 6260, u inozemstvu 92.

Osim u Hrvatskoj, predsjednički izbori provest će se u još 50 država, pet manje nego 2009. godine. Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, s 250 na 92. Glasovati se može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Aktualni predsjednički izbori rekordni su po broju promatrača, bit će ih gotovo 22 tisuće, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. U izbornoj administraciji, dakle u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, bit će angažirano gotovo 41.500 osoba.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je biračice i birače da izađu na izbore i glasuju.

Izbor predsjednika Republike izbor je osobe koja će idućih pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost, koju ima dužnost predsjednika Republike, zahtjeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati, poručuje DIP.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.