Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

21. siječnja – Međunarodni dan zagrljaja!

Pet do šest zagrljaja na dan učinit će Vam život dužim i ljepšim

Pet do šest zagrljaja na dan učinit će Vam život dužim i ljepšim

Pet do šest zagrljaja na dan učinit će Vam život dužim i ljepšim, tako smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. godine,  koji je današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja, kako bi potaknuo ljude na izražavanje emocija u javnosti te nam tako i službeno pružio priliku za jedan od najbržih i najefikasnijih načina prenošenja dobrih vibracija. Potrebno je tek nekoliko pokreta mišićnim sustavom, malo volje i jedna simpatična duša pored nas da bismo izmiješali aure i stvorili pozitivne frekvencije.
Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio.
Osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali – rekla je Virginia Satir. Svjetski poznati psiholog Jack Canfield u svojoj teoriji o grljenju navodi kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.

 

60564330

Vrste zagrljaja

Medvjeđi zagrljaj – Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomjerno. U ljubavnoj verziji, muškarac može i podići djevojku s tla. Poruka: “Ti si supač!”, ili “Možeš računati na mene”.

Zagrljaj “slovo A” – Tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama (ne baš u Hrvatskoj) ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.

Zagrljaj “Želim te na veliki način” – Dvoje ljudi grli se s rukama obavijenim jedno oko drugo – muškarac drži djevojku oko struka a ona njega oko vrata, torza se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima – Grljenje s obje ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. To znači: “Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj”.

Jednoruki zagrljaj – Kratak zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: “Tvoj sam kompa, ali nismo toliko bliski”.

Bezprsi zagrljaj – U kontaktu sudjeluju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Ostaci tijela su udaljeni oko 30-50 cm. Tipičan za žene kada se susreću s kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

Obrazni zagrljaj – Nježni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sjedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: “Žao mi je što si tužan”.

Kućanski zagrljaj – Daje se osobi koja obično radi kućanske poslove priđe se odostraga i obuhvati ju se s obje ruke u predjelu struka, tako da ruke grlitelja budu prekrižene.

Zagrljaj “Pogodi tko je” – Grlitelj prilazi odostraga i s obje ruke nježno pokrije oči grljene osobe, tako da mu prsa dotiču leđa druge osobe.

Čeoni zagrljaj – Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.