Na sjednici  Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održanoj u srijedu, 3.prosinca.2014. u večernjim satima zastupnici su imali mogućnost postaviti pitanja  Phillu Hoganu, povjereniku EU za poljoprivredu i ruralni razvoj.

U kratkom uvodnom govoru povjerenik Hogan je istaknuo glavne smjernice poljoprivredne politike kao i neke od poduzetih mjera od početka svojega mandata u mjesecu studenom 2014. godine

hoggan

Hrvatska zastupnica Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj izrazila je zadovoljstvo što je povjerenik Hogan odmah po preuzimanju mandata ispunio jedno od obećanja koje joj je dao prilikom njegovog saslušanja za povjerenika, a to je uvođenje novih mjera za mlade poljoprivrednike, te je rekla da se nada da će posjetiti i sve države članice EU kao što je obećao.

Pozvala ga je da što prije dođe u Hrvatsku jer će možda njegova zauzetost za poljoprivrednike kao povjerenika i njena zauzetost za poljoprivrednike kao zastupnice potaknuti hrvatskog ministara poljoprivrede da i on postane zauzet za poljoprivrednike. Rekla je da zbog nemara ministra poljoprivrede, Hrvatska nije zatražila sredstva za obeštećenje poljoprivrednika stradalih ruskim embargom nakon donošenja prve delegirane uredbe, te je pitala povjerenika zna li on da li su uopće do sada zatražena sredstva za obeštećenje hrvatskih proizvođača mandarina i jabuka.

Izrazila je žaljenje što Ministarstvo poljoprivrede nije poslušalo savjete Europske komisije i stručnjaka te je poslalo nedovoljno pripremljen tekst Programa ruralnog razvoja RH Europskoj komisiji na koji je dobilo 377 primjedbi tako da sada dolazi i u pitanje korištenje sredstava EU za programe ruralnog razvoja RH. Hrvatska je već ove godine zbog nemara ministra poljoprivrede izgubila 50 milijuna EUR-a, a slijedeće godine mogla bi izgubiti čak 320 milijuna EUR-a.

mp 1

Zato je upitala povjerenika Hogana planira li uspostaviti učinkovite mehanizme nadzora provođenja zajedničke poljoprivredne politike i mjera koje Europska komisija donosi a kojima bi natjerala nedovoljno aktivne ministre država članica da izvršavaju svoje obveze kako bi se u poljoprivredi i u ruralnom prostoru spasilo što se spasiti može. Nakon sjednice Odbora, zastupnica Petir je dogovorila s povjerenikom Hoganom da joj pisanim putem dostavi detaljne informacije koje je tražila a potom će se i sastati kako bi razgovarali o stanju u hrvatskoj poljoprivredi.

logo

Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu: Nemar ministra Jakovine
0.00(0 glasova)
Komentara(0)