Najava zatvaranja sisačke Rafinerije i iznošenje činjenica Stožera za obranu  Rafinerije nafte Sisak i očuvanja radnih mjesta, bila je tema 10. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska koja je održana danas u Gradskoj vijećnici. Predrag Sekulić, koordinator Stožera koji je osnovan prije mjesec dana kada se saznalo za namjeru MOL-a da želi zatvoriti sisačku Rafineriju, još je jednom jasno poručio kako se ovdje ne radi samo o radnicima sisačke Rafinerije već je to pitanje od nacionalnog interesa Republike Hrvatske. Naglasio je kako Stožer želi jasno ukazati na tri problema.

-Prvi je istraživanje i proizvodnja budući imamo sve manje crpljenja domaće nafte. Ne obavljaju se redovita održavanja polja, a nova ne možemo aktivirati jer se dozvole čekaju i do četiri godine. Drugi problem je što smo izgubili velik dio tržišta. Izgubili smo velike kupce, ali i puno malih privrednika koji su točili na našim pumpama. Izvozno tržište smo izgubili u potpunosti. I konačno, ove smo godine preradili tek 350 tisuća tona nafte, a za usporedbu u vrijeme rata i odsječenosti nekih dijelova Hrvatske, prerađivali smo milijun i 700 tisuća tona godišnje  – rekao je Sekulić i zahvalio čelnicima Grada Siska i vijećnicima na potpori u ovih mjesec dana koliko traju akcije Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

raf 6

Gradski vijećnici jednoglasno su donijeli zaključke koji su predloženi na sastanku predsjedništva Gradskog vijeća i Stožera koji je održan prije tjedan dana. Prema tim zaključcima, Gradsko vijeće daje punu podršku Stožeru za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta u njihovim nastojanjima za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u Rafineriji nafte Sisak, posebice u segmentu prerade domaće nafte i aktiviranja vlastitih naftnih bušotina. Također, Gradsko vijeće daje podršku Stožeru za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta u njihovim zahtjevima prema Vladi Republike Hrvatske vezanim za provođenje među dioničarskog ugovora potpisanog između Vlade Republike Hrvatske i MOL-a, kao i Strateškog plana razvoja, posebice u segmentu detaljno definiranih ulaganja u razvoj rafinerijskih postrojenja. Traži se da Vlada Republike Hrvatske bez odlaganja pokrene izradu zahtjeva za naknadu štete do koje je došlo zbog izostanka modernizacije rafinerije u Sisku i zaustavljanja modernizacije rafinerije u Rijeci, jer je upravo  izostanak ulaganja u razvoj rafinerijskih sustava u Sisku i Rijeci uzrok sadašnjih gubitaka. Zahtjeva se striktno provođenje Zakona o energiji koji govori o zaštiti interesa i sigurnosti infrastrukture u kojoj se obavlja prerada nafte i naftnih derivata, kao i obvezi vlasnika tih objekata od interesa za Republiku Hrvatsku da ih održavaju i tehnološki unapređuju odnosno moderniziraju sukladno Strategiji energetskog razvoja. Ustrajava se na očuvanju INA d.d. kao kompanije od nacionalnog državnog interesa.

 

Puna podrška sisačkog Gradskog vijeća opstanku Rafinerije
0.00(0 glasova)
Komentara(0)