U sklopu Preventivne akcije “ZAJEDNO”,  na Gradskoj tržnici “Kontroba“ u Sisku u četvrtak, 16.listopada obilježen je Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima na kojem su osim policijskih službenika Policijske uprave sisačko-moslavačke sudjelovali su i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa u Sisku, Centra za socijalnu skrb i voditeljica Centra za žene Adela.

Policijski službenici i volonteri Crvenog križa građanima su dijelili  promidžbene i edukativno-informativne materijale upozoravajući ih tako na problem trgovanja ljudima i mjere zaštite.

trgovanje 3

Uz bogato opremljeni info pult s promo materijalima bila je postavljena ženska lutka koja je simbolizirala zatočenu i ozlijeđenu osobu dok se tijekom cijele akcije putem video zida  prikazivali  kratki filmovi  „Dvije djevojčice“ i „Kasia“ .

Cilja akcije je da zajednički u suradnji sa svim nadležnim institucijama podignemo svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da potaknemo društvo na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i spriječavanju trgovanja ljudima. Uz slogane „TO SE DOGAĐA SAMO DRUGIMA ?„ i “ ZAUSTAVIMO TRGOVANJE LJUDIMA“ želimo da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otkljanjanju opasnih situacija, kao proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih sa ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

U suradnji s partnerima, a vezano za akciju koja će trajati do 31. prosinca, aktivnosti će se i dalje nastaviti  predavanjima u srednjim školama učenicima trećih i četvrtih razreda.

Građani su dobili informacije o institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju pomoć žrtvama trgovanja ljudima te savjete kako zaštititi sebe i svoje bližnje da ne postanu žrtve takvih djela, te su bili zadovoljni načinom prezentiranja i sa zadovoljstvom pristali na aonimno anketiranje.

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima prvi je puta obilježen 2007. godine, na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta.

Obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima
0.00(0 glasova)
Komentara(0)