Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir postavila je pitanje Europskoj komisiji kada se se može očekivati rješenje zahtjeva za registraciju zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti za Istarski pršut te ostale proizvode iz Hrvatske za koje su zahtjevi podneseni.

Za zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode – Istarski pršut dokumentacija je uz zahtjev EK  podnesena 4.10.2012. godine. Informacija o tome objavljena je u Službenom listu EU C 155/3 od 1. lipnja 2013. godine.

Prema informacijama koje se mogu pronaći na interetskoj stranici EK s područja Hrvatske je do sada uz Istarski pršut prijavljeno još 14  proizvoda:Lički krumpir, Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje, Meso zagorskog purana, Dalmatinska maraska / Dalmatinska maraška, Neretvanska mandarina, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Virovitička paprika, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Drniški pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Krčki pršut, Dalmatinski pršut, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje, a samo je za Istarski pršut ta informacija objavljena u Službenom listu EU.

Niti jedan podneseni zahtjev iz Hrvatske do sada još nije riješen te je Petir u okviru sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta to pitanje već postavila Europskoj komisiji, a sada ga je uputila i pisanim putem.

Petir je ujedno napomenula da interenetska stranica na kojoj se navedene obavijesti mogu pronaći još uvijek nije prevedna na hrvatski jezik (prevedena je na ostale europske jezike).

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/publishedName.html?denominationId=7200

 

Marijana Petir- internetska stranica EU još nije prevedena na hrvatski jezik
0.00(0 glasova)
Komentara(0)